Четвер, 18.04.2024, 06:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Календар
«  Вересень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Як вам новий Львівський Портал ?

Результат опроса Результаты
Все опросы нашего сайта Архив опросов
Всего голосовало: 674
Обсудить на форуме
Друзі сайту
koolinar.at.ua - Кулінарні рецепти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2008 » Вересень » 27 » Через землю львів’ян залишать без світла
20:46
Через землю львів’ян залишать без світла

Земельні питання стали причиною того, що ВАТ “Львівобленерго” не вдається забезпечити надійне електропостачання до квартир городян. Електричні підстанції, від яких живиться центральна частина міста, вже відпрацювали своє та потребують заміни. Натомість установити нові підстанції, які б розвантажили центр Львова, енергетики не можуть. Адже отримати землю для будівництва цих об’єктів дозволено лише через аукціон. А на участь у ньому “Львівобленерго” не має коштів.

Як повідомив технічний директор ВАТ “Львівобленерго” Володимир Романишин, біль­шість електричних мереж у центральній частині міста за­старіло. Від 2004 року в районі площі Ринок підприємство розпочало заміну зовнішніх кабельних ліній із 0,23 кВ на
0,38 кВ, на що витратило понад 13 млн. гривень. Натомість міська влада зобов’язувалася встановити нові внутрішньобудинкові мережі.

“За свій кошт “Львівобленерго” замінило майже 28 км кабелів та підвело їх до 305 будин­ків. Проте через непідготовленість внутрішньобудинкових мереж, які перебувають у комунальній власності, їх не вдається підключити. Тому вкладені кошти залишаються закопаними в землі”, – зазначив пан Романишин. У підсумку, додав він, напругу на 0,38 кВ перевели лише в 17 будинках.

Також енергетики вкрай занепокоєні ситуацією з установленням трансформаторних підстанцій у місті, які мали б розвантажити його центр. За словами Володимира Романишина, в майбутньому планують установити щонайменше три такі підстанції: на вул. Лазаренка, біля Янівського цвинтаря та на Цитаделі. Найбільше енергетиків хвилює встановлення останньої трансформаторної підстанції, яку передбачає програма заходів із підготовки до Євро-2012.

На підприємстві ламають голову над тим, як отримати земельні ділянки від міста, щоб побудувати там енергетичні об’єкти.

“Окрім нас є багато інвесторів, які також зацікавлені в цій території, тому тут “Обленерго” програє. У цьому й полягає основна затримка. В нас усе готове для будівництва підстанцій, питання лише в наданні землі. Ця проблема “мусолиться” більше року, і позиція мерії дивує. Підстанції потрібні не підприєм­ству, а мешканцям. Адже ці об’єк­ти можуть забезпечити споживачам надійне електропостачання”, – наголосив Володимир Романишин.

Натомість секретар постій­ної комісії з питань землекористування Львівської міської ради Володимир Гірняк на зустрічі з енергетиками зазначив, що це питання можна ви­рішити іншим шляхом: надати ділянку якомусь комунальному підприємству, а тоді на правах оренди передати її у користування ВАТ “Львів­обленерго”.

Переглядів: 1003 | Додав: lviv-portal | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]